Cabinet
Dr. Mladinescu Claudia
Dr Ivan Florentina
Cabinet Dr. Mladinescu Claudia si Dr Ivan Florentina

Generalitati
Dintii pot rezista o viata daca se practica regulat masuri de igiena dentara, care implica spalatul dintilor cu regularitate si folosirea atei dentare, consumarea de alimente care sa creasca sanatea dintilor si vizitele regulate la medicul stomatolog sau la tehnicianul de igiena orala pentru control si curatare. Dezvoltarea unor obiceiuri dentare sanatoase e cel mai eficient mod de a preveni aparitia cariilor si a afectiunilor gingivale.

Sanatatea dentara
Aproape toate bolile cavitatii bucale si ale gatului pot fi prevenite. Totusi, ele nu sunt prevenite adesea datorita unei igiene dentare deficiente. Cariile dentare se produc cand acizii produsi de bacteriile din placa dentara degradeaza dintele. Oricare parte a dintelui se poate caria, de la radacinile de sub linia gingivala pana la suprafata de masticatie (mestecare). Cariile dentare variaza de la usoare  pana la severe si pot duce la probleme mai severe si maladii gingivale, daca sunt lasate netratate.

Pentru copilul dumneavoastra  
Igiena dentara a copilului este la fel de importanta ca iginena oricarei alte parti a corpului sau. Mentinerea unei stari adecvate a igienei bucale este garantia unei dezvoltari sanatoase a dentitiei temporare si mai ales a dentitiei permanente, precum si evitarea unor afectiuni gastrice, faringiene ale copilului dumneavoastra.

Importanta spalatului pe dinti si folosirii atei dentare  
Spalatul pe dinti si folosirea atei dentare  pot ajuta la:
–  prevenirea aparitiei cariilor: cariile pot determina si probleme mai serioase, cum ar fi infectiile
–  prevenirea parodontitei (o afectiune gingivala), care poate afecta tesutul gingival si oasele care sustin dintii, ajungandu-se la pierderea dintilor
–  mentinera unor dinti sanatosi intreaga viata
–  scurtarea vizitelor la medicul stomatolog, cu transformarea lor  in vizite cat mai placute
–  economisirea de bani: prin prevenirea cariilor dentare si a parodontitei, se pot reduce nevoile pentru plombe sau alte proceduri costisitoare
–  prevenirea aparitiei respiratiei urat mirositoare: spalarea pe dinti si folosirea atei dentare elimina bacteriile care determina aparitia respiratiei urat mirositoare
–  pastrarea unor dinti albi prin prevenirea patarii  acestora datorita alimentelor, bauturii sau tutunului
–  imbunatatirea starii de sanatate la modul general.

Spalatul pe dinti
Dintii se spala dupa fiecare masa sau gustare si inainte de culcare. Se foloseste o periuta de dinti cu peri moi, cu perii rotunjiti la capete si cu un cap care sa fie destul de mic pentru a ajunge in toate partile gurii. Periuta trebuie inlocuita la fiecare 3 – 4 luni. Se pot folosi si periutele de dinti electrice care sa fie aprobate de asociatiile nationale stomatologice. Studiile arata ca periutele de dinti electrice care au o miscare de dute-vino (de rotatie si oscilare) sunt mai eficiente decat alte periute. Periuta de dinti trebuie plasata la un unghi de 45 de grade fata de dinti, in zona unde dintii intalnesc gingiile. Se apasa cu fermitate si se imprima miscari de dute -vino folosind miscari circulare. Nu trebuie frecat prea tare. Periajul prea viguros poate face ca gingiile sa se retraga sau poate zgaria smaltul.

Trebuie periate toate suprafetele dintilor, partile laterale ale limbii si obrajii (mucoasa jugala). Trebuie acordata o atentie speciala dintilor din fata si tuturor suprafetelor dintilor din spate. Trebuie periate suprafetele de masticatie (mestecare) cu miscari scurte si viguroase. Limba trebuie periata din fata in spate. Periajul limbii ajuta la indepartarea placii bacteriene, care determina respiratie urat mirositoare si cresterea bacteriilor. Unele periute de dinti au si o periuta speciala si pentru limba.